Győri SZC Baksa Kálmán
Két Tanítási Nyelvű Gimnázium

Kedves Diákjaink!

Hozzátok szeretnénk elsőként szólni, hisz számunkra mindig Ti voltatok, vagytok, s lesztek a legfontosabbak.

Ti, akik március 13-án, pénteken krúdysként mentetek haza hétvégére, s nem sejtettétek, hogy öt és fél hónap múlva a Baksa Kálmán Gimnázium diákjai lesztek,

S ti, kedves gólyáink, biztosan furcsálljátok, hogy ti bizony a Krúdyba jelentkeztetek, de a Baksában kezditek el gimnáziumi éveiteket…

Magyarázzuk hát meg e fejtörést:

Mint arról korábban hallottatok, értesültetek, 2020. július elsejétől a szakképző intézmények átalakítása következtében a Győri SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája két önálló jogutód intézményre, egy szakképző intézményre és egy gimnáziumra válik szét.

Így ti a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumának tanulói lesztek.

Jó-jó, értjük, tudjuk: a Krúdyt már megszoktátok, új iskolátok névadóját pedig a legtöbben nem ismeritek. De Gyula úrhoz vajon személyes ismeretség köt? No, hát valóban nem.

Csak tudjátok, mit jelent a krúdys szellemiség, s már részei vagytok, vagy épp a részei kívántok lenni. Jó hírünk van: a krúdys szellemiség ugyanazt jelenti, amit ezután is fog - csak épp Baksának hívják.

De hadd segítsünk: Baksa Kálmán a Krúdy alapító igazgatója, később címzetes igazgatója volt, Krúdy maga lenne rá büszke, ha egy ilyen úriember szerepelt volna regényeiben… mert egy ízig-vérig úriember volt ő, akinek szívügye volt ez az iskola, a gimnázium, aki minden erejével azon volt, hogy ez a külvárosi iskola több legyen „városszéliségnél”… Az elmúlt harminckét év alatt pedig több is lett, de mennyivel!

A Krúdy lett, így, nagy, hangsúlyos, határozott névelővel. A név viszont most változik. Krúdyból Baksává. Ám a kapuk, ajtók, színfalak mögött, a tantermekben, a karzaton, az aulában ugyanaz a krúdys szellemiség lesz a meghatározó, amit jól ismertek, vagy amiért ide szeretnétek jönni, hozzánk.

Ez lesz a „krúdys Baksa”. Új név-régi tartalommal, régi értékekkel.

Kedves exkrúdys, s immár baksás vagy leendő baksás gimisek! Ne legyen bennetek semmi kétség. Csak büszkeség, erő, kitartás, hisz most már két égi pártfogónk is van: Krúdy és a mi alapító igazgatónk, akinek gimnazistaként viseljétek büszkén a nevét: Baksa Kálmán.

Mi pedig ott állunk mellettetek-veletek a régi értékeinkkel, s a feladattal, hogy a most születő, éppen most önállóvá váló, régi-új iskolánkat megőrizzük továbbra is Győr egyik legjobb gimnáziumának.

A Baksa Gimi Tantestülete